Ви дивитеся kamienczanka

Екзарх Всього Існуючого в екзилі. - Українська піцца: самбірський пиріг [entries|archive|friends|userinfo]
Blacky

[ website | "Замки і храми України" ]
[ userinfo | Блекопедія ]
[ archive | Раніше ]

Українська піцца: самбірський пиріг [серпень. 8-е, 2011|11:42 pm]
Previous Entry Share Next Entry
[Tags|, ]

І до гастрономічного туризму.


За гастрономією в Україну не їздять: у Францію, може в Італію, та навіть в Таїланди якісь - але не до нас. Та ми й самі кулінарними внутрішніми турами не розбалувані. Місто - їжа, які будуть асоціації?
Надоїдливі тітки з "Київськими тортами" на платформі столичного вокзалу, закарпатський боб-гуляш, мамалига з мітетеями на Буковині (і трояндове варення - дульчяца), летичівська риба, фразеологізм "Чернівецькі ковбаси" (знайомий з реклам на вантажівках), хотинський хліб (ну це наше, подільське: в Хотині раніше пекли офігезні хлібні цеглинки, а зараз як - не в курсі). Що ще?

borris7 додав: Полтавські галушки, карпатський бануш, бограч з того ж Закарпаття, ніжинські огірки, бички з Бердянська...

Ще є страва на Буковині, з якою стабільно бачусь на весіллях, але назви запам"ятати не можу - щось типу пирога з начинкою з макарон... З ніде не баченого, крім Чернівців - бутерброди "Мальва" і лангоші (угорський фаст-фуд такий собі).

Снятинські копчені кури (швидше особисте, але таких смачних більше ніде не бачив), городоцька згущОнка - теж, в принципі, особисте)))


oleg_sokhatsky згадав чорну зіньківську ковбасу.

pyvasyk_ab пише: пиріг зі слоєного тіста з начинкою з макаронів та курячого фаршу - МАЇНА) а ще на Снятинщині , в Русові на весіллях та похоронах подають пісний борщ з цукрового буряку з квасолею та начику - запечену кулешу(мамалигу) в печі з м'ясом - ніде більше такого не їв, дуже смачно, о!
а ще у Жванці їв цікаві "деруні" - не у вигляді оладок, а у вигляді ковбасок: картопляною масою, з котрої роблять звичайні деруни, просто заповнюють кишечку, роблячи такі собі мініковбаски, котрі потім обсмажуюють - смакота! можуть бути ще і з м'ясом)


vagabondo_str згадав про закарпатські гамбовці.

а, ну так - в Карпатах бринза і будз.
Карпатська бринза

І ще карпатські сирні коники (на смак - сичужний чечіл):
сирні коники

В Пляшевій якось їла вареники з гречаного тіста. При тому, що гречку я люблю, смачною страву б не назвала. Колоритною - ну це може бути.


Думаю, мають бути якісь регіональні м'ясні страви, але от в чому-чому, а в такому я не розбираюся.

український борщ
В борщах теж не спец.
За цим - в Борщів, ви пам'ятаєте.

український борщ
Цього вересня постараюся не проґавити :о).

український борщ
Там все-таки душевно дуже.



Вареники - ну це всеукраїнське.

українські вареники


Овочі-фрукти? А не знаю, чесно :о)


Пиріжки ще регіональні є якісь може? Хоча щоб прям от з географічною складовою в назві, як у Київського торта, - то навряд чи.


Два роки тому про кулінарну складову туризму задумалися у Кам'янці, навіть вибрали десерт - цей ось торт. Але далі презентації справа не пішла, кам'янецькими тортами ніхто не затарюється. Я б і на халяву ці жуткі розочки з маргарину не їла б.

Це все була приказка, а тепер казка
Самбір

Понесло мене в четвер до Польщі. Мені двічі доводилося користуватися пішим переходом в Шегинях, але лише З Польщі. В четвер надвечір з'ясувала, що перехід В Польщу - це щось несумісне з гідністю людини. Я подивилась на цей цирк хвилин 10 - і рішуче повернулася на Батьківщину. Сідаю в пазик на Самбір.
Поки їдемо Мостиським районом, все ще нічого. За Владиполем почалась Самбірщина і закінчились дороги. Навколо лише ями. І от пазик на ямі підскакує - і на мене щось з даху сиплеться. Підскочив - посипалось, підскочив - посипалось. Їхати довго, десь з півгодини, і все сипеться... Що воно таке - не розберу, темне, крихке. Пересіла на ряд далі - теж сипеться. Придивилася - а це іржа з даху на стрибках опадає. Іржа. Опадає. Уявляєте, так? Закінчилась приказка № 2. %о)

Самбір
В Самборі до диспозиції три готелі, зупинилась на "Імперіалі" (колишня "Україна") на ринковій площі. Навіть інет для гостей готелю є, безкоштовний і повільний.

Самбір
Зате види хороші.

Самбір
(З ратуші - так і ще кращі).

Питання вечері і сніданку вирішив відділ кулінарії в "Барвінку": серед всяких котлет і картопль там був Самбірський пиріг. Місцевий спеціалітет, кругленький колобок з дріжжового тіста - грамів на 200, з них більша частина - начинка.

Слухайте, я б не повірила, якби мені хтось сказав, що поєднання тих продуктів, котрі на нього йдуть, може бути навіть їстивним, не те що смачним. А пиріг реально кльовий. Дедуктивним методом можна надумати собі, що самбірські господині колись поступали так само, як італійки з піцею: що залишилося, намішали до купи - і вийшла нова ситна страва.
Самбір

Бо колобок з тіста набитий сумішшю картопляного пюре і гречаної каші. Каша, тісто, картопля разом - ну це ж дикунство, ну хто б таке їв? А воно, виявляється, нічого. :о) Коштує в районі 5.60 за штучку, штучкою можна наїстися від пуза (мені вистачало на два прийоми).
Рецепт тут

Самбір
Це я до чого: будете в Самборі - додайте до історично-культурної програми ще й кулінарну. В цьому щось є :о).
ПосиланняВідповісти

Comments:
[User Picture]From: trohy_snihu
2011-08-08 09:49 pm (UTC)

(Link)

як що вже говорити про гастрономічні бренди, то найкрутішим є тернопільський "старий млин".
[User Picture]From: kamienczanka
2011-08-09 04:17 am (UTC)

(Link)

це ж не страва, а кошмарний заклад без краплі смаку? мені там лише заламіновані старі газети сподобались, інше - як Пікассо казав, "бог створив мавпу, жирафа і лева. В сутності, у бога немає смаку" (чи якось так).
(Screened comment)
[User Picture]From: oleg_sokhatsky
2011-08-08 10:28 pm (UTC)

(Link)

чорна зіньківська ковбаса
http://www.youtube.com/watch?v=NRzkVL7jjgU
[User Picture]From: kamienczanka
2011-08-09 04:18 am (UTC)

(Link)

дадада, про неї в мене на сайті є, я знаю, де в нас на ринку її продають (хоча, зрозуміло. ніколи не пробувала). Дякую, що нагадали.
[User Picture]From: pingback_bot
2011-08-08 11:26 pm (UTC)

Українська піцца: самбірський пиріг

(Link)

User andreistp referenced to your post from Українська піцца: самбірський пиріг saying: [...] Оригинал взят у в Українська піцца: самбірський пиріг [...]
[User Picture]From: borris7
2011-08-08 11:27 pm (UTC)

(Link)

Полтавські галушки, карпатський бануш, бограч з того ж Закарпаття, ніжинські огірки, бички з Бердянська...

Ще є страва на Буковині, з якою стабільно бачусь на весіллях, але назви запам"ятати не можу - щось типу пирога з начинкою з макарон... З ніде не баченого, крім Чернівців - бутерброди "Мальва" і лангоші (угорський фаст-фуд такий собі).

Снятинські копчені кури (швидше особисте, але таких смачних більше ніде не бачив), городоцька згущОнка - теж, в принципі, особисте)))

Козацький куліш...хоча, то географічне.

Напої ще ж..

Якщо підзадуматись, то назбирати багато цікавого можна:-) Взагалі дуже цікаву тему підняли!
[User Picture]From: kamienczanka
2011-08-09 04:22 am (UTC)

(Link)

начинка з МАКАРОН????? Макарон? Ух :) Може, то макарони в.... еееее.... омлеті?:) Крута страва.
А про бичків, бограч і галушки - в точку. :)
а городоцькі і снятинські смаколики - так це як в дев'яності вважалося, що кам'янецький майонез в поліетиленових таких пакетиках за 48 копійок - самий взагалі в світі смачний, народ приїжджав і набирав кілограмами.
[User Picture]From: _argento_
2011-08-09 03:51 am (UTC)

(Link)

Какая там франция!
Вот настоящая высокая кухня! :-)
[User Picture]From: kamienczanka
2011-08-09 04:22 am (UTC)

(Link)

она тяжелая, мучная, жирная. не-а потому :)
[User Picture]From: zvjazkovyj
2011-08-09 05:27 am (UTC)

(Link)

Я щось про класику не пойняв - а сало, а домашня ковбаса?
А скільки народу за цим приїжджає?!!
[User Picture]From: kamienczanka
2011-08-09 05:40 am (UTC)

(Link)

мені як вегетаріанці про таке як сало навіть думати важко, ну і воно всеукраїнське, напевно?
[User Picture]From: tin_tina
2011-08-09 05:50 am (UTC)

(Link)

Дякую за добре слово :-), що цікаво, в нас вдома такий пиріг називається яворівським :-)
До речі. якщо ще колись доведеться побувати в Самборі, то зверніть увагу на бренд "дешицькі пляцки" (Дешичі - таке село майже на кордоні з Польщею). Реальна смакота, тобто пляцки.
[User Picture]From: kamienczanka
2011-08-09 05:57 am (UTC)

(Link)

нєєєєєєєєєєєєєєєєєє!!!!!! Яворівський пиріг теж може бути з картоплею. але навряд чи з гречкою. скоріше з грибами. І там тісто пісочне. (Ну я орієнтуюся на "Яворівські пироги", які у Львові за дикі гроші продаються :))
а ви з Самбора?:)
[User Picture]From: crescent_dr
2011-08-09 05:53 am (UTC)

Шегинi

(Link)

Я так само мала щастя iхати через це мiсце. Правда, я не могла позволити собi вернутися назад. Простояла в черзi години 4 (за цей час втратила всi электрички до Кракова, на якi я розраховувала). В черзi сквозило зi всiх сторiн, скритися не було куди. Поляки проходили без черги, а нас обслуговували дуже поволi- майже годину нiкого не було на досмотрi. Зареклася користуватися тим переходом. Тiшить лиш те, назад повертатися через цей перехiд -легко i просто (i дешево).
[User Picture]From: kamienczanka
2011-08-09 05:59 am (UTC)

Re: Шегинi

(Link)

во-во. саме образливе, я в Львові зійшла з бусу Чернівці-Прага, котрий теж їхав через Польщу. бо вирішила зекономити (гроші і час). В результаті ніякої економії, і більше ТУДИ - ніколи-преніколи. А назад таки легко і просто.
Тримають українців за бидло,а вони й підтверджують...
[User Picture]From: crescent_dr
2011-08-09 06:03 am (UTC)

про Борщiв

(Link)

Ви не скажете - коли в цьому роцi свято вигшиванок в Борщовi? я збираюся приiхати 18 вересня- невже знову не встигну?
[User Picture]From: kamienczanka
2011-08-09 06:05 am (UTC)

Re: про Борщiв

(Link)

ну воно щорічно в середині вересня. точні дати не скажу, десь в середині (ближче до справи мають бути якісь анонси).
ось таке гугл видав першим же лінком:
http://infoprostir.te.ua/?p=187
[User Picture]From: crescent_dr
2011-08-09 06:29 am (UTC)

(Link)

*засмучено* нема в життi нi щастя, нi борщу... прийдеться втiшитися кавою с добрим шматом пляцка. Чи перекладенець? не знаю,як правильно сказати, але дуже смачно.
[User Picture]From: kamienczanka
2011-08-09 06:37 am (UTC)

(Link)

все є! це просто дощ наводить меланхолію (в Кам'янці зараз дощить:о))
[User Picture]From: sparrow_hawk
2011-08-09 07:05 am (UTC)

(Link)

оооо, який смачний пост! %)
[User Picture]From: kamienczanka
2011-08-09 07:11 am (UTC)

(Link)

треба дивитися картинки на повний шлунок - тоді не буде проблем :О)
[User Picture]From: dcfc_lad
2011-08-09 07:07 am (UTC)

(Link)

бички не бердянські, а одеські) а ще є одеська рибка барабулька...
[User Picture]From: kamienczanka
2011-08-09 07:12 am (UTC)

(Link)

В Бердянську бичкам навіть пам'ятник поставили, так що там теж є :)
[User Picture]From: pyvasyk_ab
2011-08-09 07:17 am (UTC)

(Link)

пиріг зі слоєного тіста з начинкою з макаронів та курячого фаршу - МАЇНА) а ще на Снятинщині , в Русові на весіллях та похоронах подають пісний борщ з цукрового буряку з квасолею та начику - запечену кулешу(мамалигу) в печі з м'ясом - ніде більше такого не їв, дуже смачно, о!
[User Picture]From: kamienczanka
2011-08-09 07:24 am (UTC)

(Link)

о, дякую, зараз вставлю в пост - маїна це таки щось.
[User Picture]From: pyvasyk_ab
2011-08-09 07:23 am (UTC)

(Link)

а ще у Жванці їв цікаві "деруні" - не у вигляді оладок, а у вигляді ковбасок: картопляною масою, з котрої роблять звичайні деруни, просто заповнюють кишечку, роблячи такі собі мініковбаски, котрі потім обсмажуюють - смакота! можуть бути ще і з м'ясом)
[User Picture]From: kamienczanka
2011-08-09 07:26 am (UTC)

(Link)

так, жванецькі деруни вибили мене з звичної колеї. я вже хочу це побачити (хоча їсти таке не буду). це чисто в народі роблять - чи в місцевих генделиках (там є варенична і рестран "Дністер" як мінінмум) теж?
[User Picture]From: kirtsa
2011-08-09 07:41 am (UTC)

(Link)

Как это никто не ездит? У меня лично кулинарная составляющая программы - неотъемлима. )))) Ну вот, опять залил слюной клавиатуру и пытался укусить монитор. :) Такие вкусности! Обожаю украинскую кухню!
[User Picture]From: kamienczanka
2011-08-09 07:48 am (UTC)

(Link)

да? а середземноморська дієта? оливки, оливкове масло, помідори, вино? наша кухня важка (але в нашому кліматі інакше не можна, напевно).
From: uka_didych
2011-08-09 08:15 am (UTC)

(Link)

у мене з Самбором пов'язана ще одна страва - "картопля по ралівськи". Біля Самбора є село Ралівка, і там придорожне кафе з такою от фірмовою стравою. Наче нічого особливого - пательня смаженої картоплі з мясом (одну треба брати на хоча б на 3-4 людей), але смакота неймовірна, і для кожного, хто пробував, місце і страва стають ледь не культовими.
[User Picture]From: kamienczanka
2011-08-09 10:23 am (UTC)

(Link)

ну це скоріше заслуга шеф-повара, яка - якщо пощастить - зможе стати традиційною стравою.
[User Picture]From: paraska_gorobez
2011-08-09 08:47 am (UTC)

(Link)

пиріг з картоплею та гречкою у Львові не така вже й дивина. в мене бабця такий пекла, потім мама. правда, самбірським його ніхто не називав...

"- угощайтесь, это печенье "Ноктюрн".
- хм, странно, у меня мама такое печет, но называется оно "к чаю"" (Самая обаятельная и привлекательная)
[User Picture]From: kamienczanka
2011-08-09 10:22 am (UTC)

(Link)

ну шо вам, шкода, щоб він самбірським був?:)
(Deleted comment)
[User Picture]From: kamienczanka
2011-08-10 04:25 pm (UTC)

(Link)

так це ж не про захід пост, ви що?:) це пост про асортимент самбірського гастроному Рукавичка :)
From: (Anonymous)
2012-03-10 12:32 am (UTC)

(Link)

Filnaly! This is just what I was looking for.
[User Picture]From: livejournal
2013-01-09 10:11 pm (UTC)

І про традиції. (Різдво в Боянах. Boian, Crăciun-2013)

(Link)

Користувач falyosa посилається на ваш запис з І про традиції. (Різдво в Боянах. Boian, Crăciun-2013) пишучи: [...] о - як і самбірський пиріг (якраз в коментах до самборського пирога я про маїну і почула вперше [...]
[User Picture]From: livejournal
2013-01-16 03:19 pm (UTC)

І про традиції. (Різдво в Боянах. Boian, Crăciun-2013)

(Link)

Користувач diana_ledi посилається на ваш запис з І про традиції. (Різдво в Боянах. Boian, Crăciun-2013) пишучи: [...] о - як і самбірський пиріг (якраз в коментах до самборського пирога я про маїну і почула вперше [...]
[User Picture]From: ari_nomish
2013-01-30 08:01 pm (UTC)

(Link)

Щодо Яворівщини Ви не праві, таки готують там пиріг з начинкою з гречки та картоплі. А до нього або грибну мачку, або польський борщ. І це дуже повсякденна страва. Звуть його звичайним гречаним. А от у Львові вже називається Яворівським )
З регіональних відмінностей - запамятались голубцеві ) На Закарпатті їла з кукурудзяною кашею, на Яворівщині з гречаною, ну і улюблені галицькі з тертою сирою картоплею. )
О, і ще згадала - Львівський сирник! То ж святе :)
[User Picture]From: kamienczanka
2013-01-31 05:32 am (UTC)

(Link)

сирою картоплею????

То, виходить, самбірський пиріг одночасно і яворівський?